Slik anskaffer du feriebolig i Spania

Det brorparten av oss refererer til når vi benytter paraplybetegnelsen ”Syden” er spanske ferieparadis som Barcelona, Valencia, Mallorca og Torrevieja. Nordmenn er et av de mest reisevante folkeslagene i verden – en statistikk som bygger på et kaldt innenlandsklima, høy levestandard og fornuftige priser på flybilletter til alle verdens hjørner fra Norwegian, SAS og Ryanair. Og når nordmenn først får forsmak på noe som kan minne om litt mer sommerlig idyll, så er det mange som lar seg friste til å bli litt lengre.

Spania seiler opp som et av de mest populære landene å kjøpe feriebolig i for nordmenn. Men det å kjøpe feriebolig eller hytte i et annet europeisk land kan by på store utfordringer for nordmenn som verken kjenner markedet eller de juridiske betingelsene for boligkjøpet. Vi skal prøve å guide deg gjennom prosessen på best mulig måte.

1. Finansiering.

For at drømmen i det hele tatt skal være realistisk å få realisert, så må pengene være på plass. Det finnes to muligheter hvis du som norsk statsborger ønsker å låne penger til kjøp av hus: lån i norsk bank med sikkerhet i din norske bolig (hus eller leilighet) eller lån i en lokal spansk bank med sikkerhet i ditt nyinnkjøpte feriehus. Vi anbefaler det første alternativet.

Med den dramatiske økningen i norske boliger som vi har sett de siste årene, vil det være lurt å få en ny takst på din norske bolig før du søker om lån hos banken. Det kan godt være at din egen bolig har hatt en prisvekst de siste årene som du kanskje ikke er klar over, og det kan gi deg en økonomisk fordel i forhandlingene om lån med banken din.

Hvis du søker finansiering gjennom en spansk bank er vilkårene vanskeligere å sette seg inn i. Det er en stor jobb å sette seg inn i hvilke lån de forskjellige bankene har, hvordan du får satt minst mulig personlig risiko ved et slikt lån, hvordan du binder renten og så videre. Per dags dato kunne jeg ikke finne noen spanske banker som har skreddersydde lån for nord-europeere som ønsker lån til fritidsbolig i landet, men det er mulig den informasjonen er tilgjengelig på spanske nettsider. Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker ytterligere lån i norske banker, så anbefales det at man samarbeider med en spansk partner til dette formålet.

2. Valg av objekt.

Det handler ikke bare om å velge riktig hus eller eiendom. Like viktig er eiendomsselskapet som står ansvarlig for å videreselge eiendommen til nordmenn. Dette er selskaper som historisk sett har hatt et litt frynsete rykte i form av svindelforsøk og ”gråsone-bruk” av spanske lover for å få presset igjennom avtaler med ugunstige vilkår for kjøper.

Et grundig Google-søk vil være veldig behjelpelig med å luke ut eiendomsmeglere med skumle hensikter.

Vær forsiktig med å kjøpe noe som ikke er ferdig. Land i sydligere strøk som ofte har høyt gjennomtrekk av nordmenn (Thailand, Portugal, Spania og Frankrike) er fylt med byggherrer som starter opp gigantiske eiendomsprosjekter som stopper opp når pengesekken er tom. Du vil nok bli overrasket over hvor mange penger som er kastet inn i halvferdige boligkomplekser i Spania – der hvor en del av leilighetene allerede har blitt betalt av nordmenn og andre europeere i håp om å en dag få flytte inn. De pengene er tapt.

Vårt beste tips er å gjøre grundig research  på nett og via kontakt med folk du eventuelt skulle kjenne der nede. Det ligger utrolig mye informasjon åpent på nettet som kan gjøre deg mye klokere.

3. Reising.

Det å kjøpe et objekt ”blindt” – altså at man ikke fysisk er tilstede for å sjekke at ting er som de skal være, er i beste fall naivt. Når man gjør en så stor investering som det en bolig er, så skal man selv fysisk ned til Spania for å se at alt er i orden. Listen over nordmenn som har svidd seg ganske kraftig på boligmarkedet i Sør-Europa er dessverre allerede alt for lang og mange penger har blitt tapt.

Hvis eiendomsmegleren av en eller annen grunn pusher på for å underskrive kontrakter eller gjøre noen andre former for skriftlige avtaler før du har vært i Spania og sett eiendommen selv, så bør varsellampene blinke umiddelbart.

Før du reiser ned bør du gjøre noen avtaler med lokale medhjelpere som kan vise deg rundt i området og forklare deg hvor prisnivået bør ligge. Dette bør naturligvis være en uavhengig guide som ikke har noen eierinteresser i boligene i det aktuelle området. Hvis du kjøper feriebolig i et strøk med mange nordmenn/svensker/dansker, så er det helt essensielt at du lytter til deres erfaringer rundt eiendomsfirmaer og finner ut hvem du kan stole på og hvem du skal holde deg langt unna.

costa-del-sol

Hvordan er boligmarkedet i Spania?

Etter finanskrisen i 2008 fikk hele Spania seg en real økonomisk knekk. Men i skrivende stund har markedet stabilisert seg på et greit nivå som absolutt kan tillate boliginvesteringer fra et økonomisk perspektiv. Dagens Næringsliv lagde i 2015 en reportasje fra feriebyen Marbella som dokumenterer nordmenns iver etter dyre boligkjøp. Det virker også som at de dyre villaene nå kan selges til markedspris, noe som ikke har skjedd på mange år.

Riktignok skal det sies at boligmarkedet i Spania knapt kan forklares uten å vise til store lokale forskjeller. Spania er et stort land med titusenvis av aktuelle feriebolignabolag, og du er nødt til å sette deg inn i hvilke vilkår som gjelder for ditt ønskede område. Nettsiden e24 gjorde et regnestykke som viste at det er like dyrt å eie en feriebolig i Spania som det er å eie en hytte på fjellet i Norge – alle kostnader inkludert. Alt det koker ned til er prioriteringer og preferanser.